2on cap de setmana II Curs d'iniciació

I així comencem. Punt de trobada, les oficines del Parc Natural dels Ports, a Roquetes, i cap al port, trobant una inesperada gravació d'un espot de Peugeot a mig camí abans d'arribar a l'accés de la Vall Figuera.Primera parada, Pous de la Neu, i comença l'espectacle culinari muntanyenc, esmorzar, plat o entrepà, ben farcit, ja que el mestre Cantero diu que l'alimentació es molt important e indispensable per al bon espeleòleg. Ja ho anirem veient més avant.La Mola de Catí o millor dit, “el paratge d'espeleòlegs del port”, estava nevada, un pam de neu bò, tot un plaer per als sentits. Preparem els arnesos i tots els ferros, cordes, saques i sorpresa de la bona, de nou Cantero, ens mostra una joia de l'espeleologia vintage, una làmpara de carbur, l'estri d'il·luminació que usaven els espeleòlegs antigament. Tots a punt, comencem l'aproximació a boca de l'avenc; i en arribar la distingim perquè a més a més de ser molt gran, contrasta molt amb l'entorn, tot cobert de neu. De nou, tot un espectacle, la foscor i la neu.Sabarin, la joia del Port, l'Avenc descobert pels membres de la UEC, Joan Sabaté i Rafel Pulgarin l'any 2009, seria el primer gran Avenc del Segon Curs d'Iniciació a l'Espeleologia. L'entrada a la cavitat estava presidida per una placa commemorativa i unes flors en record del company de la UEC, el sempre present Joan Sabaté i Geladó.Primeres explicacions per part dels Monitors, Jordi, Cantero i Sarai i tots cap a dins. Passem de la blancor de la neu a l'obscuritat de la primera sala, encara tacada de llum,  llum del dia que passava per la boca d'entrada. Una gran sala d'uns 30 metres de llargària anomenada Sala dels Pastors, i allí mateix el Pou de la discòrdia amb una estreta boca, que donava pas a la Sala Joan Sabaté, i aquí continua l'espectacle. Molta humitat, i un baf gens amic del flash de de les càmeres de fotos. Rius subterranis, sales plenes de banderes, estalactites, macarrons, gateres, passos estrets, ressalts, grimpades, desgrimpades, sifons... un món nou per a la majoria de nosaltres. Amb menció especial per al riu subterrani. Unes verdaderes joies de l'espeleologia. I una menció especial d'honor per al pas del Pit de Pollastre, un nom molt ben ficat. Si, passar si que passes, segur, el que conta es poder fer-ho, aquí el concurs de gateres començava de nou.Ah! I dins la cova també, l'alimentació és important. Cantero treu el seu menú especial per a donar evenja als assistents, una llauna de fabada asturiana cuita al foc del càmping gas, i per a il·luminar l'apat, llum amb el carburer. L'alimentació es indispensable per al bon espeleòleg. Continuem voltant per l'avenc apreciant les meravelles de Sabarin i poc a poc tots anem sortit.A la nit... Bon sopar de germanor, monitors i alumnes, amb discursos de Cantero i Sarai inclosos.Segon dia d'espeleologia. De nou ens trobem tots a Pous de la Neu esmorzem a base de bé, perquè l'alimentació continua sent important, i de nou, tots als tot terrenys o tanques 4x4 (eh! Vicente) i cap a la Mola de Catí, en busca del segon avenc del cap de setmana i quart del curs, Avenc dels Mamelots, un avenc de 167 metres de fondària. L'accés per una boca estreta, unes estretors i de sobte després d'uns ressalts trobem, un gran pou, però gran, molt gran, de 34 metres de fondària que dona pas a la sala gran de 25 metres d'ample. Un ràpel espectacular en l'obscuritat i el silenci de la cavitat. Una meravella de l'adrenalina espeleològica. Progressem per la sala per pous, estretors i gateres fins a la gran sala del Castell. En els passos estrets i de muntada progressàvem amb la força i l'habilitat, en els passos amples i de baixada el fang ens feia relliscar de forma progressiva fent oposició. Un Avenc un pel més deportiu que l'anterior molt divertit, bonic i majestuós.I abans de sortir, de nou, l'alimentació és important. Aquest cop el menú del dia del mestre Cantero va ser un plat de callos cuits al càmping gas.Menció especial a l'habilitat personal de cadascú per a remuntar el pou de 34, i la menció...

Una setmana a la Catalunya Nord

Si exceptuo la zona de la Cerdanya i alguna incursió esporàdica al Canigó i a Argelers, la Catalunya Nord és una part dels Països Catalans força inexplorada per mi. He...

Anul·lació sortida cap de setmana de Sant Joan

Us comuniquem que la sortida prevista per al cap de setmana de Sant Joan s’ha anul·lat, per que no s’ha cobert el mínim de reserves. Moltes gràcies i disculpeu.

Una setmana sense córrer, i el que falta!

Diumenge passat encara no havia quedat del tot clar si es podia sortir o no a córrer i ho vaig aprofitar. Eren les 7 passades quan baixava les escales de casa amb una certa...

Riera de Merlès. Curs baix

var Latitud_sortida = 41.905539; var Longitud_sortida = 1.883943; var Mapa_defecte = 'ICC'; var doc_track =...

Inici del curs 2019-2020 secció infantil i juvenil

Aquest curs 2019-2020 continuem amb els tres grups: més petits (6 – 7 anys), mitjans (8 – 18 anys) i més grans (18 i + de 18 anys). El grup de més petits farà...

Final de curs de la secció infantil i juvenil

Aquest curs tocava fer renovació a la secció infantil i juvenil. Per una banda, alguns dels més grans de l’any passat ja no continuarien, i encara que es va intentar...

El curs de sortides amb joelette, acaba amb nota

La darrera sortida amb cadira joelette abans de vacances ha estat la culminació enguany d’aquest nou projecte en el que hem posat molta il·lusió. Il·lusió que ha...

Circular de cap de setmana a Panticosa

Pico Bacias. Foto: Xavi GilTemporada d'esquí de muntanya força lamentable: desembre i gener extremadament secs i un febrer que no aporta gaires bones perspectives. En...

Cap de setmana a Mont Rebei, dies 2 i 3 de juny

El cap de setmana del 2 i 3 de juny proposem fer una sortida a la zona de Mont Rebei. Aquesta sortida l’organitzem conjuntament amb el grup de fotografia Objectivament....