Gorges del Todra - del 10 al 17/11/2018 1ª Part.
En els darrers anys hem anant seguint una serie de post sobre Les Gorges del Todra. Sempre les havia anat mirant un xic ràpid doncs ja hi havia estat al Març de l'any 2002 i en tenia un record estrany; per un cantó un bon record de les escalades, per altra una sensació estranya de la quantitat de turistes que hi havien a la Gorge, i finalment sempre recordo que hi vàrem passar fred, doncs va fer una bona nevada a les muntanyes que l'envolten.Quan li vaig comentar a l'Ita que en Guillem Arias hi anava i que potser estaria be anar-hi, ja que ella no hi havia estat, de seguida li va sembla bé. Poc a poc ens vàrem anar animant, correus amunt i avall i finalment tot llest, bitllets comprats, hotel reservat, i bosses preparades.Sense donar-nos compte ja ens trobem els vuit a l'aeroport per facturar l'equipatge i aprofitem per presentar-nos els que no ens coneixíem. El Guillem ha sabut reunit un grup que segur que ens ho passarem d'allò més bé.Esmorzant al matí a Fez tota la colla.Com passa sovint l'avió surt amb una hora i mitja de retard, fet que ens permet anar-la fent petar i així poc a poc ens anem coneixent. Finalment sortim i arribem a Fez, un aeroport nou, modern, no massa gran, fet que facilita que anem ràpids a recollir les bosses. Estem de sort totes han arribat perfectes.Com havia dit en Guillem ens esperaven 2 taxis que ens portarien a Hotel/Fonda a la mateixa Medina. Bé, realment ens deixen en el lloc més proper, després caldrà caminar pels carrerons estrets fins el lloc. Tot va sobre rodes, l'organització del Guillem és perfecte, ho té tot previst. Deixem les bosses a les respectives habitacions i encara que és molt tard sortim a sopar.En el restaurant ens trobem els dos taxistes que demà ens portaran i l'Admed (propietari de l'hotel on estarem a les gorges). Podem veure que els diferents restaurants/guinguetes adaptem el seu horari a l'horari d'arribada de l'avió, quan va en retard tanquen més tard.Els carrerons de la Medina a les 12 de la nit, tot són munts de brossa de tot tipus, que un munt de gats es disputen. Penso que abans de demà tot estarà net, d'altra forma aquests carrers seran intransitables.Fent camí a trobar els taxis.Efectivament, al matí quan poc a poc, les paredetes van obrint i pels carrers comencen a transitar la gent els munts de brossa han desaparegut.Poc a poc les guinguetes van obrint i els carrers recobren la vida.A les 6 del matí ja han cridat a resar La porta Bad Bou és l'accés principal de la Medina. Esperant als taxis, sembla que hi ha confusió amb l'hora.Ara si, ja tenim els taxis que ens portaran al Todra, però abans parem en un centre comercial perquè els xofers necessiten comprar algunes coses per la família. Durant el viatge en Joan ens va explicant la seva afició per la transhumància, ho fa amb tanta passió que estem tots molt interessats en conèixer al màxim d'aquest tema, que és força desconegut per nosaltres. Aprofitem per fer alguna parada i veure els remats de bens, ara ja estem un xic alts i la neu ja ha arribat a les muntanyes del mig atles. Venedors de pomes i magranes les dues fruites de la temporada.Parem a dinar i a la porta ja podem veure els tajins que ens estan esperant. La taula completa.La carnisseria està a l'entrada del restaurant, això fa que en el restaurant no tinguin estoc i quan un client demana xai, vedella, etc, només tenen que sortir i comprar-ho, amb la fruita passa al mateix.. La fruita dona colors a banda i banda de la carretera.Després de dinar, seguim carretera i manta, només fem algunes parades per veure si trobem alguna cervesa i vi, ja que malgrat està prohibit hi ha alguns establiments autoritzats. Nosaltres en vàrem trobar un, això si gràcies a l'ajuda dels xofers. La gent local entrava per la porta del darrera i s'ho emportava molt ben embolicat i ben amagat als fons del cistell. Tot el contrari de nosaltres que vàrem entrar per la porta gran i vàrem sortir ben carregats sense amagar res.Ja de nit arribem al poble que hi ha abans d'entrar...