Miretades Espeològiques (19) La teca
(1907) Camí a l'avenc del Club. Matadepera, Vallès Occidental. Fot. Josep M. Co de Triola (AFCEC). Com al principi només que n'havia un espeleòleg no ens hem preocupat gaire en saber que menjava. A tall anecdòtic direm que, quan arribava al fons d'un avenc feia un glop de rom i desprès llençava la proclama de, Visca Catalunya! (1949) Avenc de la Ferla. Begues, Baix Llobregat. Foto. A. Maymó (AFCEC) Fins la segona meitat de la dècada dels anys 50 quasi tots els espeleòlegs procedien de cases bones, menjaven bé. La irrupció de les escales electron, permetí que els mateixos espeleòlegs poguessin portar les escales sobre les seves esquenes i estalviar-se les despeses del transport del material en vehicles i/o animals, i les infraestructures d'instal·lació de les pesades i voluminoses escales de corda/fusta Així que membres procedents del proletariat emergent, amb menys recursos econòmics, material i formació acadèmica, formaren nous grups com la Secció d'Exploracions Subterrànies del Club d'Esquí Puigmal (SES-CEP). De la plana de Francesc Cardeña i Boronat a Facebook extraiem les següents fotografies i comentaris que tenen molt a veure amb la Teca, que es la finalitat d'aquest escritCuriositats (Els meus companys de la S.E.S.)Emili Sabaté Serra (Sabaté) Capitol ISabaté (EPD) va ser un bon amic i company, de la SES, i de la majoria de sortides que feiem els caps de setmana i vacances, el vaig conèixer en l'any 57 quan jo i F. Adrià del C.E.A. estaven desobstruint, la nostra primera "Avenc del Llamp", Sabaté era un bon tio però molt rar, jo vaig conèixer als seus pares i germanes una de les quals és la Sra d'Oleguer Escola, bé la història de Sabaté la puc explicar espeleologicament parlant amb molta estima, ja que varem fer moltes sortides junts, E.Balears, E.Norte, E.Tarragona E.València, Etc, i per descomptat tot el GARRAF, hi ha diverses curiositats que m'agradaria exposar però crec que ho vaig a fer en capítols, ja que se'l mereix.A la Foto, dret a l'esquerra en J.Gifra, amb la gorra l'avi "Siscu" que va acompanyar a en Sabaté a l'Avenc que ell va posar erròniament A.Del "Siscu" ja que era realment l'A.de " St. Cristòfol" i no era una primera. Aquí en Sabaté, malauradament va tenir un accident, ja que una pedra caiguda de dalt de l'avenc li va seccionar la mitat del dit gros de la mà esquerra, aquesta foto la vam agafar al coll de la Cabra (Si us fixeu bé veureu el dit de la mà seccionat). Crec que per explicar, qui era l'E.Sabate, en faran falta varis capítols i fotos, però ho tinc i us seguiré informant.Val la Pena.(1959) Josep Subils, Emili Sabaté i jo, el corral de Can Prunera després de fer l'A. del Pla de Bassioles, veiem a l'Emili desplomant un dels dos galls que va portar vius des de Barcelona i lligats amb un cordill com si fossin gossos.Aquí feren el dia del Gall, en J.Subils, F.Subils, jo i l'Emili, fixeu-se amb la destral que té en Kiku Subils després de haver decapitat als pobrets animaletsEncara que pot semblar que els pollastres són escanyolits, així a simple vista entre els dos no farien un quilo de pes, a l'època fora tot un luxe aquestes delicatessen. Per exemple a casa meva només menjaven pollastre rostit un cop a l'any, el dia de Sant Esteve M'explicava el mateix Cardeña que un cop que anaven a l'Ordal amb el seus estimat amic Josep Subils només portaven per menjar patates a dins d'una carmanyola, quan la van obrir feien pudor i no se les van menjar. De tornada quan van arribar al poble duien tants pocs diners que se'n van estimar més comprar-se una Faria que se la van fumar a mitgesLa Cartilla de Racionamiento s'allargà fins a l'any 1953, però continuà el mercat negre i l'estraperlo d'aliments i altres productes uns quants anys més. Quan jo era petit la meva mare m'enviava a comprar al colmado, aquest fora un tipus d'establiment popular que venien una mica de tot, sovint escoltava a algunes mares que presumien dient, els meus fills mai han passat gana! Generalment, de tots el productes que venien havien dues...